Topsport

 
Studie en topsport: TU Delft maakt het mogelijk

De TU Delft ondersteunt studenten die studie en topsport combineren en investeert in het ontwikkelen van talent binnen en buiten de collegebanken.

Topsport en studie vragen vaak beiden volledige commitment. Een regulier onderwijsprogramma kan daardoor lastig te combineren zijn met een trainingsprogramma op topsportniveau. Het topsportbeleid van de TU Delft is gericht op het voorkomen of beperken van eventuele studievertraging.

Foto: Koen de Leeuw, begeleider triathlon (met Daniël Knegt)

Aan het begin van elk academisch jaar wordt met elke topsporter een individueel studieplan opgesteld, waardoor ambities en verwachtingen in een vroeg stadium worden vastgesteld of bijgesteld. Ook kan de topsporter tijdens zijn of haar studie voor advies en begeleiding terecht bij de studieadviseurs en de topsportcoördinator. Uiteraard krijgen alle topsporters toegang tot de sportfaciliteiten van de Unit Sport. Daarnaast wordt op individueel niveau bekeken of de topsporter in aanmerking komt voor financiële ondersteuning in de vorm van de Regeling Afstudeersteun Studenten (RAS) en sponsoring.

Onze topsporters

Dit academisch jaar hebben zo’n 50 studenten een TU Delft-topsportstatus. Onder de topsporters zitten naast vele talenten ook Nederlands-, Europees- en Wereldkampioenen en Olympische deelnemers. Onze topsporters vertegenwoordigen samen een breed scala aan sporten. Delft staat bekend om haar professionele roeiers, daarnaast wordt ook topsport beoefend in onder andere handboogschieten, schermen, judo, autosport en zeilen

Foto: Boris Burkhardt, hockey

Wil je de avonturen en uitdagingen van onze topsporters volgen? Volg hen dan op:


Uitgelicht in mei: 
Reynier Burnaby Lautier

Elke maand belichten een bijzondere prestatie, succes of persoonlijk verhaal.

Deze maand een persoonlijk verhaal van Reynier Burnaby Lautier in zijn voorbereidingen op Freedom to Dance:

“Na een drukke periode voor Melline en mij, vol met tentamens en coschappen chirurgie, kan er weer volledige focus worden gelegd op de wedstrijden waar we in de komende weken aan deelnemen. De eerste grote wedstrijd is Freedom to Dance in Londen, een voorbereidingswedstrijd voor de wereldkampioenschappen, eind mei. Ter voorbereiding van deze wedstrijd, spenderen we een aantal dagen in Londen, op de locatie van de wedstrijd, om het trainingskamp dat van tevoren wordt georganiseerd bij te wonen. Tijdens dit kamp worden lectures gegeven door voormalig wereldkampioenen en worden er, onder begeleiding van deze trainers, wedstrijdsimulaties gerund.

Op de wedstrijd verschijnen ’s werelds beste paren aan de start, die uit alle uithoeken van de wereld zijn komen afreizen om deel te nemen. Vertegenwoordigers van onder anderen Japan, de Verenigde Staten, Canada, Australië, China, Taiwan, Oekraïne, Polen, Rusland en natuurlijk Nederland gebruiken deze wedstrijd om alvast in de stemming te komen voor het grootste toernooi van het jaar, het Blackpool Dance Festival. Dit is de wedstrijd waar de hele danswereld gedurende het jaar naar toe werkt, Blackpool is een icoon geworden binnen de danswereld, hoewel het verder een ellendige stad is.

Hoewel wij tussen nu en Blackpool nog een Nederlands Kampioenschap te dansen hebben, is de focus toch al meer gericht op de internationale wedstrijden die eraan komen. Tussen de dansers waar we vandaag onze wedstrijdsimulaties hebben gedanst, lijkt het Nederlands Kampioenschap een kleinigheid. Na deze wedstrijd, Freedom to Dance, hebben we nog een paar dagen in Londen voor trainingen en lessen bij onze Engelse trainers, daarna snel weer naar Nederland en de collegebanken induiken. Moet immers ook gebeuren. We houden jullie op de hoogte over de voortgang bij de grote wedstrijden van de komende twee maanden!”

Nieuwsgierig naar zo'n danstraining? Bekijk hier de video.

Topsportcoördinator

"Mijn ambitie is om te zorgen voor een klimaat en omgeving waarin de topsporter zowel voor zijn studie als sport optimaal kan presteren.” - Olga Peters, topsportcoördinator

Voor advies en begeleiding kunnen topsporters terecht bij topsportcoördinator Olga Peters. Zij denkt mee hoe de combinatie van studie en sport goed op elkaar afgestemd kan worden. Olga is het vaste aanspreekpunt voor de topsporters en is onder andere verantwoordelijk voor het aanvragen en toekennen van TUD-topsportstatus en bijbehorende faciliteiten. Zij verzorgt tevens de intake, stelt de onderwijsplanning op, organiseert bijeenkomsten en lezingen, voert tussentijdse gesprekken; alles in nauwe samenwerking met de studieadviseurs van de faculteiten.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over bijvoorbeeld de topsportregelingen, dan kun je contact opnemen met Olga Peters via topsport-sc@remove-this.tudelft.nl.

TU Delft-topsportstatus aanvragen

Je kunt in aanmerking komen voor de TU Delft-topsportstatus als je beschikt over een NOC*NSF-status of een Den Haag Topsport-registratie. Vul het topsportformulier (PDF) in en dien het in bij Olga Peters via topsport-sc@remove-this.tudelft.nl of geef het af bij de Sportbalie t.a.v. Olga Peters. Zij stelt vast of je wel of niet binnen de TU Delft-topsportregeling valt. Als je in aanmerking komt, maakt zij een afspraak met je.

© 2017 TU Delft

Metamenu